Jack's web

Gombaleves

PADDESTOELENSOEP UIT HONGARIJE

Deze pittige padestoelensoep is in alle jaargetijden lekker.

Ingrediënten

  • gombák (bv. Champignons –sampion-, eekhoorntjesbrood -vargánya-, grotchampignons -barna sampion)
  • hagyma(ui)
  • fokhagyma (knoflook)
  • oliva olaj (olijfolie)
  • só (zout)
  • orölt bors (gemalen peper)
  • petrezselyem (peterselie)
  • fozo tejszin (kookroom)
  • paprikapoeder soort naar smaak (por: édes= zoet,csemege=normaal)
  • citromhély (citroen schil)
  • majoranna (majoraan)
  • kakukkfu (tijm)
  • tárkony (dragon)

Home - Kookboek - Soepen - Gombaleves

Voorbereiding:

De champignons afborstelen en klein snijden (evt. paar champignons apart houden voor de garnering) evt gedroogde tinora (eekhoorntjesbrood) dit wel eerst even voorweken en voorbakken in de koekenpan.

De ui snijden klein, knoflook snijden heel erg fijn of uitpersen. 2 bouillonblokjes in een liter warm water oplossen als je niet anders hebt, liever potje bouillon gebruiken of echte zelf gemaakte

Bereiding:

Olie in pan warm laten worden en daarin de uien glazig bakken op laag!! vuur

champignons en de knoflook erbij doen. pan van het vuur halen (niet meer bruisen) en dan paprika poeder toevoegen deze goed roeren tot hij oplost daarna de bouillon erbij doen

en volgens een van de vele recepten met een staafmixer fijn mixen ik zelf sla deze stap over.

In een apart schaaltje een volle eetlepel bloem, klein beetje fozo tejszin (kookroom) door elkaar roeren van een halve gewassen citroen de schil afraspen. beetje majoraan, tijm, en dragon erbij doen en even laten intrekken, scheutje brandy, mag hoeft niet, evt beetje zout naar smaak daarna de rest van de halve liter room erbij doen. (NIET IN DE SOEP) maar in het schaaltje

Een beetje warme soep in het room mengsel doen (anders gaat de room schiften) en dan het mengsel in de soep roeren, de op zij gelegde champignons deels in stukjes deels in dunne schijfjes snijden en erbij doen. Het geheel heel even op laten koken.

Opdienen:

Er kan daarna vlak voor serveren nog een klein beetje room (evt zure room) in de kop worden toegevoegd, en een toefje peterselie

© Jack van Beek 2010 - .